duminică, 2 martie 2014

Zilele Babelor


Zilele Babelor: alege-ti preferata, vezi cum iti va fi viata!

Primele noua zile ale primaverii calendaristice, numite in traditia populara “Zilele Babelor” , aduc cu ele de obicei o vreme capricioasa. Potrivit unui stravechi obicei popular, romanii isi aleg cate o baba, adica una din zilele dintre 1 martie si 9 martie. Vremea dintr-o anumita zi sau “baba” avea darul de a prezice cum va fi viata celui care a ales-o in anul in curs.


Legenda spune ca vremea incerta din aceasta perioada – deocamdata iarna n-a plecat de tot, primavara inca nu se arata, dar soarele razbate printre ninsori si ploi cu raze din ce in ce mai calde - se datoreaza celor 9 cojoace lepadate zi de zi de catre Baba Dochia. Odata dezbracate, cojoacele sunt insusite de surorile Dochiei, purtand drept nume diminutive ale denumirilor zilelor saptamanii: Lunica, Martica, Marcuriana, Joita, Virita, Sitita, Domnica.

Potrivit unui stravechi obicei popular, romanii isi aleg cate o baba, adica una din zilele dintre 1 martie si 9 martie. Vremea dintr-o anumita zi sau “baba” avea darul de a prezice cum va fi viata celui care a ales-o in anul in curs. Vreme frumoasa inseamna fericire, belsug, impliniri; iar vremea urata – necazuri, saracie, greutati.

Dupa ce se termina Zilele Babei, numite in Transilvania si Vantoase, incep Mosii – numiti si Sfinti sau Samti. Spre deosebire de Babe, considerate rele, Mosii sunt considerati a fi buni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu