duminică, 20 ianuarie 2013

Printre sunete

După o muncă de 12 ani, arhiva de sunete a Laboratorului de Ornitologie Cornell, Biblioteca Macaulay Cornell, cea mai mare colecție audio de înregistrări ale vietăților sălbatice a fost digitalizată și este acum online. „Dacă ne gândim că toate aceste înregistrări, care sunt într-un număr impresionant, vor ajunge atât de repede la oricine din lume este un lucru cu adevărat extraordinar” a declarat Greg Budney, unul dintre cei care s-au ocupat de digitaliarea arhivei. Colecția cuprinde capturi audio făcute încă din 1929. Sunt aproape 150.000 de fișiere, echivalentul a 10 terabiți de date, adică 7.513 ore de audiție. Sunt reprezentate aproximativ 9.000 de specii. Chiar dacă s-a pus un mare accent pe păsări, colecția mai cuprinde și diverse alte specii.   
„Această colecție este cea mai mare și cea mai veche din lume. Acum este și cea mai accesibilă. Lucrăm să îmbunătățim funcțiile de căutare și la crearea unor aplicații prin care oamenii, la rândul lor, le pot folosi pentru a arhiva propriile înregistrări. Țelul nostru e de a face cât mai mare această bază de date”, explică directorul Bibliotecii Macaulay Cornell, Mike Webster.
Pe lângă cercetări, înregistrările mai sunt folosite de muzee, de publicitari, în filme sau de cei care fac aplicații pentru smartphone. „E extraordinar să le asculți. Știți ce sunete scot morsele atunci când sunt sub apă? Sunt impresionante!”, a mai adăugat Greg Budney. Întreaga colecție o puteți găsi pe site-ul www.macaulay library.org Institutul de cercetare Cornell face parte din Universitatea cu același nume și se află în Ithaca, New York. Studiile celor 250 de cercetători sunt axate în principal pe păsări și sunt susținute financiar de aproximativ 45.000 de membri ai unei organizații fondate în acest sens. 

detalii pe: www.ro.stiri.yahoo.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu